Google Analytics heeft wel enkele export mogelijkheden, ook om je data naar een Excel sheet te exporteren. Anderzijds moet je vaak heel wat data in verschillende sheets exporteren en daarna start je copy en paste werk.

Excellent Analytics is een erg handige plugin die je kan gebruiken om je analytics data te exporteren naar Excel. Beter nog, je kan heel wat query’ s uitvoeren om data te verzamelen, wat je anders afzonderlijk zou moeten gaan exporteren vanuit je Google Analytics account. Eens je data geëxporteerd kan je deze weer in Excel gaan gebruiken en de nodige berekeningen uitvoeren.
Je kan Excellent Analytics downloaden op hun website. Het is immers een open source project dus, de plug in is gratis. Je volgt de installatie procedure en wanneer je je Excel opstart zal je zien dat er in je menubalk een item bijgeplaatst is, namelijk Excellent Analytics.

Wanneer je deze tab kiest in je Excel krijg je het volgende. Let wel op, Excellent Analytics is enkel beschikbaar voor Excel 2007.

Je klikt op “Account” en krijgt een venstertje om aan te loggen. Voer je gegevens van je Google account in en je kan starten.

Persoonlijk gebruik ik deze plug in erg vaak. Je kan niet alles eruit halen maar laten we zeggen dat het je werk heel wat makkelijker maakt. Werk je nu aan een maandelijks SEO rapport, een benchmark of een micro analyse. Steeds kan je deze plug in gebruiken om snel data uit je analytics account te exporteren naar je Excel sheet.
Een klein praktijk voorbeeldje.
Een ecommerce project waar ik aan werk richt zich voornamelijk naar de verkoop in België en Nederland. Standaard gegevens die ik weergeef in het rapport zijn dan ook opgesplitst, een gehele weergave van de resultaten en de resultaten specifiek voor België en Nederland.
Ik wil een weergave creëren van “visits versus bounces”, dit voor België en Nederland afzonderlijk.
Hoe kan je nu met Excellent Analytics deze query samenstellen?
Het venster om je query samen te stellen ziet er uit als volgt.

Je duid een bepaalde periode aan. Voor een maandelijks rapport kan je hier eenvoudig de juiste maand als range ingeven.
Verder hebben we “Dimension”, “Metrics” en “Filters”. Wanneer we onze query even bekijken. Het aantal "visits" en" bounces," "per dag", "per land".
Onze dimensies zijn dus dag en land. Je klikt het venster van “Dimensions” open, hier heb je een uitgebreide keuze. Onder de dimensie “Visitors” kunnen we aanduiden dat we deze willen, per dag en per land gegroepeerd.

De metriek die we willen voorstellen zijn “visits” en “bounces”. Deze gaan we instellen. Je klikt “Metrics” open, hier ook weer een heel aantal keuzes die we hebben. Visits en bounces vinden we terug onder “Visitors”. We duiden deze aan en gaan vervolgens naar “Filters”.

Deze filters zijn erg handig, je moet er wat mee experimenteren en je zal zien dat je heel wat gegevens kunt gaan filteren. Ik stel in dit voorbeeld geen filter in, ik plaats enkel de dimensie in op dag en vervolgens krijg ik in mijn Excel sheet de volgende cijfers.

Ik kan niet alle data rijen tonen maar de eerste gegevens zijn enkel voor België, verder in de sheet vind je de cijfers voor Nederland. Je ziet dat we hier een mooi overzicht hebben van de “visits” in vergelijking met de “bounces”, dit weergegeven “per dag” en mooi “per land”.

Deze data gebruik je voor je grafieken op te maken en je kan deze mooi en overzichtelijk presenteren. Natuurlijk ook gebruiken om eventuele problemen in kaart te brengen en noem maar op. Je grafieken zijn als volgt.

Door gebruik te maken van Excellent Analytics kan je je werk zeker eenvoudiger maken, sneller je data verzamelen, een echte aanrader.
Heb jij andere tools die je gebruikt hiervoor, mag je dit steeds posten hier op mijn SEO blog, alle tips en nieuwe tools zijn welkom.