webdesign
seo tips blog
seo blog
seo tips
opleiding webdesign
scampi diabolique
scampi gerechten
tzatziki recept
tzatziki recept
scampi diabolique
scampi diabolique

SEO blog, Seo tip, SEO tips and tricks SEO of search engine optimization, op deze blog zal ik de geheimen van SEO uit de doeken doen. SEO tips and tricks, SEO techniques, alles omtrent dit onderwerp kan je hier terug vinden. Wil je meer weten over google's donkerste geheimen of heb je zelf heel wat tips omtrent SEO. Laat dan maar van je horen! Before I forget, welkom op mijn SEO blog

dinsdag 30 juni 2009

Jij gebruikt het Long Tail effect!

De Long Tail bij SEO. In een vorig artikel heb ik reeds geschreven over hoe belangrijk een keyword strategie is. Duidelijke cijfers kan je terugvinden over hoeveel woorden een gebruiker invoert bij het zoeken naar informatie. Zoektermen bestaande uit 2 en 3 woorden worden het vaakst gebruikt.

Wat is nu net de “Long Tail”?
De Long Tail is een theorie van Chris Anderson. De “lange staart” van online verkoop van goederen. Het principe is vrij eenvoudig te verklaren. Dit begrip wordt gebruikt om een grote hoeveelheid te beschrijven dat slechts voor een deelmarkt (niche) geschikt is. Dat het gehele aanbod tesamen een groter marktpotentieel dan marktleiders kunnen bereiken.

Grote bedrijven kiezen ervoor om grote hits te verkopen omdat ze daar de winst gaan halen. Door de komst van het internet is het mogelijk dat de niet grote hits kunnen verkocht worden. Een breder assortiment aldus aan een nog breder publiek. Al die kleine hits die verkocht worden tesamen kunnen dus meer opbrengen dan de bestsellers.

De Long Tail in SEO is een vergelijkbaar concept, enkel dat het niet dadelijk gerelateerd word met online verkoop. Wel met zoektermen. Als we even kijken naar volgende grafiek.


Je zoektermen in relatie met je trafiek. De piek in deze grafiek staat voor je meest populaire zoekterm. Je ziet dat de curve steeds meer en meer naar beneden gaat naar de minst populaire zoekterm waar je website mee gevonden wordt.

Het idee van deze “Long Tail” is dat een grote hoeveelheid van zoektermen, vaak bestaand uit meerdere woorden, tesamen meer trafiek naar je website genereren dan een competitieve term.

Deze methode heeft voordelen. Een erg competitieve zoekterm vraagt vaak veel effort en veel tijd om hier een goede positie mee te behalen in de search ranking. Zoektermen daarentegen met 2, 3, 4, 5 en meer zoekwoorden zijn respectievelijk eenvoudiger om een goede positie mee te behalen in de resultaten van Google. Hier zie je een lijstje uit de resultaten van mijn SEO blog.

Je ziet hier heel wat zoektermen bestaande uit 4 woorden en meer.

Nu, ipv 7 maanden veel werk te steken in 1 competitieve term om dan pas resultaat hier mee te behalen, kan je je ook richten naar minder competitieve termen. Op deze manier kan je makkelijker en sneller resultaat behalen.

Gebruik deze periode om je lijst met termen uit te breiden, je zal zien dat je op termijn meer en meer trafiek op je website zal verkrijgen.

Dit is het concept van de “Long Tail” voor SEO. Maak de lijst van je zoektermen zodanig uitgebreid en richt je niet continu op de competitieve termen. Bij het analyseren van je zoektermen aan de hand van je Analytics zal je nog versteld staan met welke termen gebruikers op je site terecht komen.
Digg ThisAdd To Del.icio.us Add To Furl Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Yahoo MyWeb Add To Newsvine Add To Google Bookmarks Add To Bloglines Add To Ask Add To Windows Live Add To Slashdot Stumble This

1 reacties:

Steven Verbruggen zei

Ha, eindelijk iemand die the "long tail" gebruikt in zijn eigenlijke betekenis!
Het aantal wimps die iets hebben horen waaien, en de long tail verbasteren tot zijn grafische vorm, en er dan ook gelijk allerhande interpretaties aan geven ..

Christophe, ik ben fier op u!
Interessante post trouwens.

Een reactie posten