webdesign
seo tips blog
seo blog
seo tips
opleiding webdesign
scampi diabolique
scampi gerechten
tzatziki recept
tzatziki recept
scampi diabolique
scampi diabolique

SEO blog, Seo tip, SEO tips and tricks SEO of search engine optimization, op deze blog zal ik de geheimen van SEO uit de doeken doen. SEO tips and tricks, SEO techniques, alles omtrent dit onderwerp kan je hier terug vinden. Wil je meer weten over google's donkerste geheimen of heb je zelf heel wat tips omtrent SEO. Laat dan maar van je horen! Before I forget, welkom op mijn SEO blog

dinsdag 31 maart 2009

Wat is cloaking (zoekmachine cloaking)


Cloaking is een techniek die soms toegepast wordt door search engine optimizers. Deze techniek houdt in dat je een zoekmachine een andere pagina toont dan de gebruiker. Dit om betere scores te behalen voor zoekmachines.
Er zal eerst worden achterhaald wie de bezoeker is. Naargelang de bezoeker een zoekmachine is zal deze een andere pagina te zien krijgen dan wanneer de bezoeker een internet gebruiker is.
Cloacking kan verschillende redenen hebben.
  1. Je kan je volledig geoptimaliseerde pagina verbergen voor de gebruiker. De gebruiker krijgt immers een andere pagina te zien dan de zoekmachine. Zo kan deze je geoptimaliseerde pagina niet nakijken.
  2. De pagina die je toont aan de gebruiker kan allerhande technologieën bevatten zoals javascript, flash, .... . Deze zijn niet altijd interessant voor zoekmachines.
Hoe kan je cloaken?
  1. Het detecteren van de "agent name", agent naam. De agent naam van een browser kan je opvragen met javascript, PHP / ASP, ....
  2. IP cloaking: je kan het IP opvragen, elke gebruiker heeft een ip, ook een zoekmachine. Het nadeel is wel dat je je ip's moet nakijken in je server logs. Zoekmachines veranderen om een bepaalde tijd hun ip. Je zal een up-to-date lijst moeten aanleggen van ip adressen van zoekmachines, dit is niet goedkoop!
Voorbeeld van User agent cloak scriptje (PHP).

$useragent = $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']; $google = 'Googlebot'; if (strstr($useragent, $google)) { include('keyword-stuffed-content.php'); } else { include('pagina-voor-de-gebruiker.php'); }
?>

Dit is geen correct werkend script (eerst en vooral wil ik dit persoonlijk niet verspreiden). Er zijn meerdere user agents dan enkel Google, dus je zal nog heel wat moeten bij plaatsen in dit scriptje.
Dit scriptje vraagt de naam van de user agent op. Wanneer dit Google blijkt te zijn, zal een pagina getoond worden die geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Zoniet, dan zal een andere pagina aan de gebruiker getoond worden.

Dit kan ook gedaan worden op IP niveau. Je houdt een lijst (up-to-date) bij van de IP's van de spiders. Deze vraag je op met bv PHP en je bepaalt aan de hand van de IP nummer welke pagina je zal generen.

Cloaking is niet hetzelfde als redirecten. Het grote verschil is dat bij redirect, de pagina op voorhand reeds bestaat. De bezoeker wordt vanop deze bestaande pagina automatisch doorgestuurd. Bij cloaken daarentegen zal de pagina pas gegenereert worden op server niveau, en zal deze terug geven aan de gebruiker.
Persoonlijke mening: cloacking kan gebruikt worden om voor een bepaalde tijd goed te scoren in zoekmachines. Na verloop van tijd zal dit gedecteerd worden en zal er zeker een penalty volgen. Toch zijn er nog steeds search engine optimizers die zulke methoden gebruiken. Wil je op lange termijn scoren voor zoekmachines, gebruik dan niet methoden als cloaking, op mijn SEO blog vind je heel wat SEO tips and tricks die je kan toepassen om je site zoekvriendelijk te maken.


Digg ThisAdd To Del.icio.us Add To Furl Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Yahoo MyWeb Add To Newsvine Add To Google Bookmarks Add To Bloglines Add To Ask Add To Windows Live Add To Slashdot Stumble This

0 reacties:

Een reactie posten