
Web 2.0 is een term die de trend omschrijft als: “het gebruik van webtechnologieën dat gericht is op het vergroten van de creativiteit , de uitwisseling van informatie en vooral de samenwerking tussen de gebruikers.” Deze concepten hebben geleid tot de ontwikkeling en evolutie van web gebaseerde gemeenschappen (web based communities) en gehoste diensten als sociale netwerk sites, wiki’s, blogs en folksonomoies.
De term suggereert naar een nieuwe versie van het “World wide web”, maar verwijst naar veranderingen in de manier waarop software ontwikkelaars en eindgebruikers het web gebruiken.
Wat verstaat men nu onder web 3.0 of het semantisch web.
In deze post zal ik proberen zo eenvoudig mogelijk uit te leggen wat het semantisch web is. Dit aan de hand van een fictief voorbeeld, enkel het concept zonder in te gaan op technische details. Alle belangrijke bouwstenen van het semantisch web zullen we even aanhalen en verduidelijken.
Case:
“Ik ben Christophe, ik ben op zoek naar een leuke plaats voor mijn vakantie en heb een budget van 2750 euro. Trouwens, mijn vriendin Isabelle en zoontje Sam, 6 jaar oud gaan ook mee.”
Wat zijn nu mijn opties? Als ik even impulsief zou reageren zijn mijn beide de volgende opties.
- Ik kan opzoeken waar ik naartoe wil via het internet. Eventueel een vakantie online boeken.
- Ik kan naar een reisbureau gaan en hier eens gaan kijken wat ze voor mijn kunnen doen.
De vraag is nog steeds, wat is nu het semantisch web?
Het web dat mij kent. Een web van data, begrijpelijk voor mensen en software. Het doel van de software is om te voorzien in jouw informatiebehoeftes.
Mijn data is nog steeds:
“Ik ben Christophe, ik ben op zoek naar een leuke plaats voor mijn vakantie en heb een budget van 2750 euro. Trouwens, mijn vriendin Isabelle en zoontje Sam, 6 jaar oud gaan ook mee.”
De data op het web is:


De software die wij nu gebruiken doet NIET aan semantiek. Informatiebehoeftes:
- Wij zoeken niet, wij vinden
- Hoe relevant is wat wij vinden?
- Wat we zoeken en niet vinden is ergens wel aanwezig, maar waar ergens?
Zodus, we hebben iemand nodig die mij begrijpt. Iemand die het web kent en begrijpt. Iemand die ook nog eens zijn vrije tijd wil opofferen om mij te helpen mijn vakantie te helpen boeken.
De building blocks van het semantisch web.

Mijn data is nog steeds:
“Ik ben Christophe, ik ben op zoek naar een leuke plaats voor mijn vakantie en heb een budget van 2750 euro. Trouwens, mijn vriendin Isabelle en zoontje Sam, 6 jaar oud gaan ook mee.”
Mijn data vertaald naar online data voor het web kan er als volgt uitzien.


Kenmerken van bronnen worden uitgedrukt in de vorm van een driedelige subject-predicaat-object structuur.
- Subject: in essentie de bron die beschreven wordt.
- Predicaat: welk kenmerk of aspect van de bron die beschreven wordt.
- Object: de waarde van dat kenmerk.



Als laatste maar zeker niet onbelangrijk. Wij moeten data kunnen zoeken, dit is mogelijk door SPARQL, query language voor RDF. Zoals bv “geef me alle streken in Italie met een gemiddelde temperatuur van 20 graden celcius”.
Korte samenvatting van de punten:
- Data in XML
- Grammatica in RDF, RDFS en OWL
- Regels (rules) in SWRL
- Zoeken met SPARQL
Contextuele navigatie. De gebruiker kiest een stukje tekst of contextuele hyperlink. De applicatie begrijpt ook effectief de data binnen de gekozen tekst en de gebruiker krijgt relevante informatie, waar hij of zij naar op zoek is.
Google is goed genoeg geweest maar iedereen weet dat de resultaten momenteel vaak nog steeds niet voldoende relevant zijn naar de zoekopdracht van de gebruiker.
Werken met semantische databases. Een semantische database is gebouwd naar een relationele structuur voor webdata. Een gepersonaliseerde kennisbase die jou interesses leert kennen. Werken met gebruikers profielen, dit is een basis voor gepersonaliseerde zoekmachine.
Als laatste, waarom is het interessant om software beter data te laten begrijpen? Wat zijn voordelen van het werken met gepersonaliseerde data. Stel, hoe beter mijn “GPS” de betekenis van “bestemming” begrijpt, des te beter kan deze de richting aanwijzen.
Bijvoorbeeld: “Ik wil een conferentie volgen van Google, deze zal doorgaan in Amsterdam.”
Hoe zou dit nu allemaal kunnen verlopen. Ik krijg een mail om me in te schrijven voor deze conferentie. Ipv allerlei formulieren in te vullen moet ik enkel bevestigen dat ik aanwezig zal zijn dmv het klikken op een button.
- Hierdoor wordt mijn aanwezigheid automatisch bevestigd.
- Mijn online kalender (Google Agenda) wordt automatisch aangepast en krijgt een aantekening met plaats en datum van het event.
- Mijn GPS verkrijgt automatisch de coördinaten waar het event zal plaatsvinden.
- Als laatste worden in mijn adresboek automatisch alle contactgegevens opgeslagen van alle aanwezigen voor dit event.
Zou dit niet handig zijn, zo ver zijn we nog niet, maar dit zou toch een mooie evolutie zijn, of niet? Ik hoop dat met deze uitleg het concept web3.0 wat duiding gekregen heeft. Wat zou de invloed zijn van deze ontwikkelingen op gebied van SEO, zou dit volledig verdwijnen uiteindelijk, wat denk je?