Naar aanleiding van een vorige post op deze blog, “Het semantisch web, evolueer jij mee?”, zal ik proberen wat meer duidelijkheid te geven omtrent microformats.
Wat zijn nu net deze microformats?
Wikipedia vertelt ons hierover: "een web gebaseerd gegevens formaat dat ernaar streeft metadata aan de inhoud van bestaande webpagina’s toe te voegen. Een microformat gebruikt daarvoor de bestaande klassen en attributen van HTML en XHTML. Het doel hiervan is om informatie die oorspronkelijk voor eindgebruikers is bedoeld (zoals contact informatie of geografische informatie) geschikt te maken voor automatische interpretatie door software."
Er zijn reeds toepassingen en websites die gebruik maken van microformats. De basis hiervan is eenvoudige xHTML, deze kan je nadien vorm geven met CSS. Aan deze xHTML code wordt vervolgens extra informatie meegegeven, op een gestructureerde manier weliswaar. Het gaat hier niet over uiterlijke kenmerken maar over metadata. Omtrent deze metadata zijn er allerlei conventies.
Enkele interessante voorbeelden zijn:
- hCard: uit wisselen van contact informatie.
- hCalender: publish events en importeer deze naar je Calender.
- XOXO: lijst voor hyperlinks, blog roll, directory's, ...
- hReview: publish reviews.
- XFN: representatie van menselijke relaties door het gebruik van hyperlinks.
We kijken even naar de hCard. Deze geeft ons de mogelijkheid om op een eenvoudige manier onze contact gegevens uit te wisselen.
Je kan de Operator plugin voor Firefox gebruiken om deze gegevens te lezen. Deze detecteert microformats op een pagina en geeft je de mogelijkheid om de contact gegevens rechtstreeks te importeren in je adresboek.
Een voorbeeldje kan je vinden, bovenaan in de linkerkolom van mijn SEO blog, het is een hCard wat aangepast met CSS. De xHTML en CSS is als volgt:
Welke websites maken hier gebruik van?
Linkedin gebruikt erg veel microformats.
- Events kan je rechtstreeks importeren of in je calender plaatsen
- contact gegevens van personen kan je rechtstreeks toevoegen in je adresboek.
Ben jij overtuigd en zal je microformats gaan gebruiken in toekomstige projecten. Laat het weten en post je projecten op mijn SEO blog.
0 reacties:
Een reactie posten